Ansku April: Kevät, jonka jälkeen arki ei enää koskaan palannut ennalleen

Tämä on yhden äidin tarina kevään 2020 vaikutuksista elämään, ja mitä sen jälkeen on luvassa. Palataan muistelmissa muutaman kuukausi taakse päin, kun meidän perheessä elettiin normaalia arkea. Työt, koulu ja harrastukset muodostivat viikoista rutiininomaisia jatkumoita. Etätyöt olivat tuttu asia jo useamman vuoden ajalta ja niitä hyödynsin mahdollisimman paljon. Siinä vaiheessa, kun työnantajalta tuli käsky jäädä täysipäiväisesti etätöihin, ei vielä arki paljoa muuttunut. Seuraavat päivät tulivat kuitenkin mullistamaan arjen aivan totaalisesti.


Omien töiden ohella piti yhtäkkiä hoitaa monia muita asioita ja ensimmäiset kaksi viikkoa tuntui olevan kaaosta. Ruokahuolto tuntui aiheuttavan alkuun eniten päänvaivaa, kun yläkoululaisella oli ruokavälitunti tiettyyn aikaan ja ruoan olisi pitänyt silloin olla valmis. Töitä tehdessä ajankulua ei aina huomannut ja sitten oli yritettävä keksiä jotain syömistä äkkiä, eli munakas jollain täytteillä, mitä kaapista löytyi. Pikkuhiljaa sitä kuitenkin rutinoitui tekemään päivälliselle niin ison määrän ruokaa, että siitä riitti myös seuraavan päivän lounaaksi koko perheelle. Silti ruoka tuntui olevan minulla koko ajan mielessä, kun perheelle oli suunniteltava ja valmistettava aikataulutetusti viisi ateriaa. Toki puoliso ja isommat lapset saivat otettua aamu- ja iltapalat itse, mutta silti sitä mietti seuraavaa ateriaa edellisestä päästyään. Toki normaalistikin loma-aikoina koko perhe on yhtäaikaa syömässä, mutta silloin siitä ei tarvitsekaan huolehtia omien töiden ohessa eikä syöminen ole niin tarkasti aikatauluihin sidottua.


Mitä meillä sitten syötiin kevään aikana? Tässä olisi muutama vinkki arkiruokailuun jatkoakin ajatellen. Keittoja ja uunissa valmistettavia ruokia on helppo tehdä isompi määrä kerrallaan:

• Kasvissosekeitto
• Kalakeitto
• Jauhelihakeitto
• Nakki/makkarakeitto
• Tomaattikeitto
• Makaronilaatikko
• Kinkkukiusaus
• Broilerikiusaus
• Lasagne
• Uunilohi perunapedillä


Välillä raaka-aineiden suhteen joutui soveltamaan aika paljonkin ja osa oli sellaisia ruokia, että kyllä niitä nälkään kerran söi, mutta lapset pyysivät, että en tekisi samaa enää uudelleen. Peruna nousi raaka-aineista uudelleen kunniaan kokkailujen myötä. Monessa kohtaa korvasin pastan perunalla ja useimmat tekemäni pastakastikkeet toimivat aivan yhtä hyvin perunan kanssa. Peruna on säilynyt meillä lähes jokapäiväisessä käytössä myös kesän tullen. Onhan nyt paras aika saada hyvää perunaa.
Lasten läksyjen tarkistaminen ja välillä opettajan roolissa toimiminen veivät myös oman aikansa päivästä. Onneksi koulujen puolelta asiat saatiin kuitenkin hyvin pian rullaamaan niin, että meitä vanhempia tarvittiin mahdollisimman vähän. Toki lapset silti kaipasivat apuja monissa asioissa, mitä esim. oppituntien aikana ei ehditty käydä riittävän tarkasti läpi sekä tietoteknisten ongelmien kanssa.

Kaikkeen ei tämä äiti kuitenkaan kyennyt. Pakko onkin tunnustaa, että noina aikoina siivous oli se ainoa asia, mistä tuntui pystyvän nipistävän aikaa. Jo pelkästään se, että kaikki olivat koko ajan kotona, lisäsi siivouksen tarvetta. Aikaa ja voimavaroja oli kuitenkin rajallisesti käytettävissä, joten imuriin tuli tartuttua harvemmin kuin tarve olisi vaatinut. Onneksi ei sentään tarvinnut pelätä kenenkään pölähtävän yllättäen vierailulle. 🙂

Tuossa vaiheessa näin tärkeämmäksi huolehtia omasta hyvinvoinnista ja käyttää aamusta aikaa lenkkeilyyn sen sijaan, että olisin siivonnut. Kokonaisuutta ajatellen oma pää ei olisi varmastikaan kestänyt ilman luonnon ja liikunnan tuomaa mahdollisuutta irrottautua hetkeksi maailman kaoottisesta tilanteesta ja arjen paineista. Olenkin kiitollinen siitä, että tämä muutoin vaikea aika mahdollisti sen, että sain aamulenkin taas vuosien jälkeen rutiiniksi.

Onneksi pysyimme terveinä, koulut ja työt saatiin hoidettua kunnialla. Kevät oli henkisesti raskas, mutta yhteen hiileen puhaltamalla siitä selvittiin. Kuten monissa perheissä, olemme viettäneet paljon tiiviimmin aikaa yhdessä ja koen sen lähentäneen meitä entisestään. Kevät on myös osoittanut, että minusta löytyy sitkeyttä, jota en tiennyt olevan.

Miksi tämä aika sitten muutti arjen niin totaalisesti? Yhden lapsen osalta kouluaste vaihtui ja sitä myötä syksyllä perheemme tilanne muuttuu merkittävästi aiemmasta. Minulla etätyömääräys on voimassa kesälomaan asti. Lomalta paluuseen mennessä työpaikallani tapahtuu muutoksia, joiden seuraksena työympäristö tulee muuttumaan todella radikaalisti. Omalla kohdallani suurin muutos on kuitenkin se, että teen elokuussa vain hetken töitä ja aloitan sen jälkeen täysipäiväisesti opiskelun. Paluuta entiseen ei siis ole luvassa ja hyvä niin. Uusi aikakausi, uudet kujeet, uusi mahdollisuus rakentaa parempi tulevaisuus!

Syksyn tullen opiskeluelämääni pääsee seuraamaan Instagramissa @ansku.april https:// http://www.instagram.com/ansku.april/ Kerro myös toki, jos opiskelu näin aikuisiällä kiinnostaa. Aiheeseen voidaan palata syvällisemmin blogin puolella, mikäli se kiinnostusta herättää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.