Valokuvaajan räikeä arki: viikko valokuvaajan matkassa

Sunnuntai 1.3

Sunnuntaina vietimme harvinaista koko perheen vapaapäivää. Sunnuntaisin monesti olen itsekin töistä vapaalla, mutta näin maalla omakotitalossa asuessa sunnuntaiksi meinaa kerta toisensa jälkeen jäädä viikon lopuksi tehtävälistaa milloin siivouksen ja milloin puutöiden parissa. Tällä kertaa kuitenkin suuntasimme Jyväskylään ensin syömään keskustan Bella romaan, josta jatkoimme vielä matkaa Seppään ja Palokkaan mm. lasten urheiluvarustehankinnoille. Perinteisesti taas puolet etsityistä asioista jäi löytymättä, mutta yksi puolikas saatiin hanskaan, hyvä me!

Maanantai 2.3.

Arkipäivisin meidän aamu lasten kanssa alkaa kolmisin, puolisoni lähtee töihin aina niin aikaisin, ettei useimmiten aamulla ehditä edes näkemään. Aamutoimien jälkeen toinen lapsi päiväkotiin, toinen kouluun ja menoksi. Vaikka nuorempikin lapsi on jo eskarissa, meidän eskariviikkomme on koulun puolesta 4-päiväinen eli esikoulua on vain ti-pe. Tämän myötä eskarimme seikkailee päiväkodin puolella aina maanantait. Tänään ollaan aamulla ajoissa paikalla, sillä itselläni on jo klo 9 sovittuna studiolle asiakkaan pikakuvaus. Loppu aamusta kuvankäsittelyä ja klo 11-16 valokuvaamon ovet avoinna. Maanantaisin ja perjantaisin valokuvaamollani on asiakaspalvelupäivä, jolloin kuvaamollani voi vierailla asiakkaita ilman ajanvarausta. Useimmiten päivä täyttyy siis passikuvilla, tilauskuvien noutajilla, filmien noutajilla tai tuojilla ja niin tänäänkin. Klo 16 ovet töissä kiinni ja kohti koulua lapsia hakemaan. Kotona tavallisten iltamenojen ohella onnittelutoivotukset puolison kanssa, onhan tänään seitsemäs hääpäivämme.

Tiistai 3.3.

Aamulla kahvin keiton lomassa luen asiakkaan yöllä tulleen viestin, jonka myötä siirrämme päivälle varattua perhekuvausta sairastapauksen vuoksi. Aamutoimien jälkeen lapset kouluun (luistimet mukaan, koulussa liikuntapäivä!) ja itse aloittelemaan tuotekuvausta studiolle jo heti aamuyhdeksäksi. Kuvauksen jälkeen kuvien purku, vedostuksen aloitus ja sen jälkeen valmistelua päivän seuraavalle tapaamiselle eli vedospalaverille. Asiakkaan kuvat esille, tarvittavien lomakkeiden printtaus ja kahvi tippumaan. Klo 11 saapuu asiakas katselemaan hänen ja koiransa muotokuvia studiolle. Päivän siirtynyt perhekuvaus jätti tilaa nyt muille odottaville töille, joten hyppään taas kuvankäsittelyn pariin, valmistelen muutamia mainostöitä seuraavalle päivälle ja varaan itselleni ilmoituspaikan, teen muutamia korjauksia viimeviikolla julkaistuille uusille kotisivuilleni. Klo 16 hyppään studioltani viereiseen rakennukseen juhlatalo Huminaan Laukaan kunnan tarjoamalle yrittäjien kohtaamisia kahvihetkelle. Ehdin olla paikalla vajaan tunnin kun hilpaisen takaisin kadun toisellepuolen kuvaamolle odottamaan vauvakuvaukseen saapuvaa perhettä joka saapuukin melkein samantien. Kuvauksen jälkeen kuvien purku ja kuvien varmuuskopiointi sekä paikkojen siivous ja kotia kohti. Työpäivä päättyy noin klo 19. Kotona vastassa odottaa ylpeä 7-v joka on saanut tänään uuden polkupyörän. Ennen iltapalaa testaillaankin vielä ajoon lähtöä ja satulan kyytiin vauhdissa hyppäystä Tunturin pinkit raidat viuhuen.

Keskiviikko 4.3.

Aamutoimet kotona lasten kanssa, Postin kautta töihin, työpäivä alkaa noin 8.45. Keskiviikkoisinkin valokuvaamollani on ovet suljettuina, joten päivä pyhittyy pitkälti töille, jotka vaativat pitkää ja keskeytyksetöntä keskittymistä. Tälle päivälle olen kuitenkin sopinut muutaman tapaamisen, joten aamupäivästä koitan tehdä lyhyempiä sillisalaattihommia eli lyhyempiä, vähemmän intensiivistä keskittymistä vaativia juttuja. Aamusella saapuu yksi asiakas noutamaan tilaamiaan kuvia, tämän jälkeen alan valmistella lehtimainosta isompaan paikallislehtipakettiin itselleni ja toiselle taholle. Puolenpäivän jälkeen mainokset ovat hyväksynnän kautta käyneet ja valmistuneet, asetun itse hautajaiskuvien kuvankäsittelyn pariin. Näiden kanssa työskentelen loppupäivän, klo 16.15 alan siirtyä kohti kotia.

Torstai 5.3.

Torstai alkaa iloisella tunnelmin töissä kun minulla on 1v kuvaus heti yhdeksältä. Iloinen, ihana aurinkoinen pieni herra, jonka olen tavannut viimekesän häissä vieraana! Kuvauksen jälkeen autan kuvauksessa mukana olleet ilmapallot asiakkaan autoon ja saattelen heidät kotimatkalle. Kuvien purkamisen ja varmuuskopioinnin jälkeen alan työstämään eilen kesken jääneitä hautajaiskuvia ja puolenpäivän aikaan keskeytän tekemisen naapurin kampaajan kanssa sovitun lounaan vuoksi. Keitän puuron itselleni valmiiksi ja hilpaisen kävellen rakennuksen toiseen päähän Saijaa tervehtimään. Vajaan tunnin lounas- ja kahvihetken päätteeksi on viikon ensimmäinen kunnon ruokatauko pidetty ja huomaankin taas hyvin energian virtaavan omaan tekemiseen. Lopun iltapäivää kuvankäsittelyä studiolla, päivän töissä päätän noin klo 16.30.

Perjantai 6.3.

Perjantaiaamun aloitan oman “kanta-asiakasjärjestelmän” suunnittelulla. Olen useampana päivänä jo tätä miettinyt, suunnitellut ja ideoinutkin muun tekemisen lomassa ja nyt laitan muutamista vedoksista ystäville kuvia, pyydän kommentteja raakileesta ja saankin mitä mainioimpia ajatuksia ihmisiltä. On parasta, kun ympärillä on joukko luotettavia tyyppejä, keneltä pyytää apua aina kun itse on jo omat ideansa miettinyt puhki eikä “aivot enää toimi”.

Tälle päivälle valokuvaamon ovet ovat taas avoinna klo 11-16, olen muutaman asiakkaan kanssa jo ennalta sopinut että voivat tulla ennen yhtätoista, ovet avaan siis jo heti yhdeksältä. Passikuvien ohessa sähköpostien lähettelyä, kirjoittelua, tapaamisien sopimista ja aikataulutteluja tuleville viikoille. Olen itse iltaihminen ja minulle olisi todella luonnollista startata työpäivä vaikkapa aamukymmeneltä ja päättää se illalla klo 18, huomaan olevani tuotteliaimmillani nimenomaan iltapäivästä ja illalla. Mutta koska perheessämme on nyt ekaluokkalainen ja eskari, joiden iltapäiväkerho koulussa päättyy neljältä, on tässä hetkessä ja elämäntilanteessa priorisoitava ja lapset sekä heidän kanssaan kotiin meno on tällä hetkellä tärkeintä. Sovitusti teen töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin, mutta tämä menee aina vain  tilauksesta asiakkaiden kanssa. Tänäänkin siis normaalin aikataulun mukaisesti päättelen työpäivän klo 16 aikoihin.

Lauantai 7.3.

Lauantaita olen odottanut paljon, sillä tänään illalla suuntaan ystävän kanssa livemusiikin pariin. Aamu on pitkä ja hidas kotona, aamupäivästä käydään kuopuksen kanssa ulkoilemassa, hän hiihtää pienen lenkin pellolla ja minä käpsyttelen mukana. Kuopus ihastelee maisemia ja pyytää ottamaan kuvia, tälllä reissulla on oma puhelin ja kamerakin tarkoituksella jätetty matkasta kotiin joten päädymme kuvailemaan ihania maisemia käsin. Sormet neliöksi, hyvä kuvakulma ja tiks. Sitten katsotaan yhdessä niitä maisemia sormien läpi. Päiväruoan jälkeen nappaan esikoisen matkaan ja tehdään hänen kanssaan vielä kaksin pieni metsäretki läheisen joen varrelle. Venla on innostunut valokuvaamaan rannepuhelimellaan ja ottaakin monta ihanaa kuvaa muistoksi itselleen. Tyttären kanssa vielä iltapäivällä reissu kylälle, käymme kukkakaupassa, ostamassa kevään ekat jätskit marketista ja pienen hetken minun töissä muutaman asian hoitamassa.

Illalla sitten starttailen oman matkan kohti Jyväskylää kuuden maissa, tämä ilta ja Hela&Silvennoinen kaksikon keikka on oikein mukava kokemus, musiikki soi oikein hyvin ja Popparissa tunnelma on tiivis. Silvennoinen aloittaa keikan kertomalla julkaisseensa vuonna 1991 ensimmäisen soololevynsä, tulen siinä tajunneeksi  kuunnelleeni ja katselleeni näitä miehiä nyt 29 vuotta. Olen niin sanottu kummelilapsi, syntynyt juuri niihin aikoihin kun tämä rytmiryhmä on sketsinsä aloitelleet ja kasvanut sen parissa, tiedän että puheenparteeni on tarttunut varmastikin pysyvästi kasvun vuosien aikana näitä sanontoja, jotka pysyvät siellä aina. Kyllä lähtee, erittäin hyvin sanottu ja SSelvä raikuvat omassakin kotonamme tänä päivänä 😀 .

*******

Millainen viikko sinulla on ollut, oletko nauttinut päivistä? Tänään vielä viikko jatkuu ja näemmä kohti aurinkoista päivää mennään. Mahtavaa sunnuntaita ja upeaa naisten päivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.