Perinteinen vuodenvaihde

Joulu(LOMA)

Joulu ja vuodenvaihde tuli ja meni, toivottavasti se sujui jokaisella rauhaisissa merkeissä. Tämä vuodenvaihteen ja joulun pyhien aika vuodesta on myös itselleni yrittäjänä aina aika jolloin koen, että voin ”luvan kanssa” lomailla ja viettää aikaa perheeni kanssa. En siis pode huonoa omatuntoa, vaikka pyrin olemaan ihan kaikki viestimet kiinni useampia päiviä putkeenkin. Valokuvausalan yksinyrittäjänä vuodessa on monen monta kuukautta, jolloin aina joku odottaa minun olevan työn äärellä. Koska palvelen sekä yritys- että yksityisasiakkaita, eri tahojen loma-ajat menevät monesti ikäänkuin ristikkäin. Esimerkiksi kesäaikaan koulujen loma-aikoina moni yritysasiakkaani lomailee, mutta yksityisasiakkaat tarvitsevat työpanostani (itseasiassa juuri loman takia, monella kun loman vuoksi mahdollisuus valokuvaukseen on päästä arkenakin, eikä kesäillan kuvauksia sydäntalvella toki päästä toteuttamaankaan 😀 ). Joulu kuitenkin kaikista ajankohdista tuntuisi olevan se, joka vuodesta toiseen on rauhoittumisen aikaa. Silloin ei yrittäjänkään puhelin yhtenään soi tai sähköposti pilpata. Ja vaikka toki puhelimen sointi ja sähköpostin pilpatus merkitsee aina myös hyviä asioita; työtilauksia ja työhön kutsuja, on sen ääni etenkin työntäyteisinä aikoina hyvinkin vaativa omaan korvaan. On siis helpompi itsekin antaa itselleen lupa rentoutua, kun muutamat päivät puhelin on armollisesti ihan mykkänä.

Joulun perinteet

Joulu on monelle perinne ja tapa. Joulu on monelle suomalaiselle yksi osa, jolla näitä oman kulttuurin tapoja pidetään yllä. Vai mitä olet mieltä, kuuluuko teilläkin jouluun ehkä haudoilla käynti, joulusauna, perheen kanssa rauhoittuminen, perinteinen jouluruoka tai joulupukki? Moni toteuttaa näitä samoja traditioita, koska niin on aina tehty. Lapsuuden kodissa, josta se on periytynyt myös oman perheen arkeen. Ja näin se menee myös meillä, molemmat perheen aikuiset ovat tuoneet jotain perinteitä omista lapsuuden kodeistaan ja tässä seitsemän perhevuoden aikana se on kiteytynyt ja muovautunut juuri tällaiseksi kuin se nyt on.

Joulu on lasten juhla

Itselleni yksi tulevaisuuden haaveista on päästä näkemään ja kokemaan tätä joulun ja vuodenvaihteen aikaa myös muissa kulttuureissa. Miten joulua vietetään Balilla tai uutta vuotta juhlitaan Unkarissa? Kaipaisinko porkkanalaatikkoa myös hiekkarannalla, odottaisinko haikeasti pakkaspäivän itse ammuttuja raketteja myös kaupunkimaisemassa?

Anoppini sanoo aina, että joulu on lasten juhla. Sama ajatus on periytynyt myös puolisooni ja niin ajattelen tätä nykyä, oman perheen myötä myös itse. Siispä siihen asti kun lapset ovat vielä pieniä, nautin tästä mitä nyt on. Kaikista tavoista, käytännöistä, arvoista, ruoista ja rituaaleista joita nyt on ja jotka ovat tärkeitä. Takassa paistetuista nakeista ja muovirasiassa tarjoillusta perunasalaatista. Pukin kellon kilkatuksen odottelusta ja yllätyslahjoista aattoiltana. Koska no, onhan niissä kaikissa se oma taikansa.

Iloa ja riemua vuodelle 2020!

-Jenni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.